Stäng
Tidsplanering med Pomodoro och tidsblock

Tidsplanering med Pomodoro och tidsblock

Skrivböcker

Jag befinner mig ofta i skrivmode nu och på bilden ser ni mina skrivböcker. Kollegieblocket använder jag för brainstorming och för någon vecka sedan blev den även en slags redaktionell kalender. Boken med leopärmar är en ”Bullet journal” och där skriver jag ett uppslag för en eller två veckor varje söndag. Den lämnar aldrig hemmet! Den tredje och minsta boken är en kalender som alltid är med i väskan. Den påminner om min Bullet journal och där antecknar jag när blogginlägg ska publiceras samt tider för jobb, möten, frisör, tandläkare etc. Kalendern är lättillgänglig och i ett smidigt A6-format. I dagsläget har jag tyvärr ingen dator. Istället använder jag min ipad med tangentbord vilket får duga tills vidare 🙂

Pomodorometoden
När jag bloggar, skriver eller läser faktatext använder jag mig av Pomodorometoden (googla för mer info). Det är en arbetsteknik där du fokuserar på det du ska göra i 25 minuter följt av 5 minuters paus. En mycket enkel och effektiv metod (enligt mig) som även sägs kunna förbättra koncentrationsförmågan över tid. Allt du behöver är en äggklocka att dra upp och sedan jobba fokuserat tills klockan ringer. Och efter 25 + 5 min x 4 tar man en längre paus. Nuförtiden kommer jag ofta i flow när jag väl börjat skriva. Och jag försöker hålla det där med en liten paus eftersom jag behöver en bensträckare. Men för att jobba effektivt är det ju egentligen ”bara” att sätta igång! Ofta är det där skon klämmer, även för mig. Gör det du ska göra och sätt mobilen på flygplansmode eller ljudlös. Ta bort distraktionerna och gå in i flowet!

Planering med tidsblock
Den senaste tiden har jag läst om hur du kan strukturera upp din dag genom att planera den i tidsblock, med eller utan hjälp av Pomodorometoden. Tidsblock verkar bra men är kanske inte helt optimalt när man har ett (vård)jobb med oregelbundna tider att ta hänsyn till? Jag resonerar med mig själv i frågan 🙂 Ni som provat får gärna berätta om era erfarenheter!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

%d bloggare gillar detta: