Stäng

Är din livsstil hållbar? Del 1/2

Vinter

En hållbar livsstil innebär för mig grunden, fundamentet, i livet. En trygghet som gör att vi människor håller över tid. För mig är det viktigaste i en hållbar livsstil kost, sömn och återhämtning, ekonomi samt träning och rörelse. Efter diverse försök har jag kommit fram till detta. En bra bas som gör att jag, förhoppningsvis, håller över tid.

Det som jag själv brottas lite med är att få in en regelbundenhet i träningen. Du kanske känner igen dig? Perioder av träning bryts av en förkylning och sedan faller det bort. Jag promenerar mycket och jobbet som uska är också väldigt rörligt men jag behöver mer pulshöjande aktiviteter. Sedan några veckor tillbaka har jag därför börjat köra tabata (från youtube) hemma 2-3 ggr i veckan. Jag vill att träning blir en lika naturlig del i min livsstil som de övriga punkterna. Dessutom måste jag måste lära mig att en gång är bättre än ingen gång!

Men först kommer här mina tankar om kost, sömn och återhämtning.

Kost
En kost med mycket hämtmat och färdiglagat med långa innehållsdeklarationer är inget som gynnar oss i längden. Här måste vi tänka långsiktigt. Själv äter jag en enkel och ketoinspirerad kost som oftast tillagas i crockpoten. Jag gör grytor på kött, kyckling, bönor och linser och lägger till lök, broccoli, vitkål, morötter eller andra grönsaker tillsammans med smör, passerade tomater och/eller kokosmjölk. Det mesta är ekologiskt odlat eller lokalproducerat. Kryddorna varieras – vitlök, curry, ingefära, rosépeppar t ex. Det här är mat jag mår bra av, kan fylla matlådor med och frysa in. Varför ska matlagning vara så komplicerad? Recept med 15 ingredienser går bort för mig. Mat är till för mättnad och energi och behöver inte en massa fancy grejer som man kanske inte tål dessutom. Jag köpte min crockpot på Clas Ohlsons för cirka 800 kronor – en superbra investering! Man laddar den med ingredienser, ställer in timern och kan åka bort under tiden maten lagas, om man vill.

Sömn och återhämtning
Sömn och återhämtning är en väldigt viktig punkt. Prioritera den! De flesta klarar av tillfälligt stressiga perioder om de balanseras upp med god sömn och tillräcklig återhämtning. Lägg bort skärmarna på kvällen eller ställ åtminstone in dem på Night Shift (ljuset blir varmare) för att lättare gå ned i varv. Låt sovrummet vara mörkt och svalt och naturligtvis utan en massa prylar 😉 För mig är det också viktigt med tid för reflektion. Det känns som om mycket stress försvinner ur systemet när man får reflektera över saker och ting. Bra planering med t ex Bullet journal och bättre jobbfokus med Pomodorometoden (se förra blogginlägget) ska inte heller negligeras. Jag kan lättare slappna av om jag har överblick framåt och vet att jag kan jobba koncentrerat och tidseffektivt.

Berätta gärna dina åsikter om det här 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

%d bloggare gillar detta: