Stäng

Yin & yang – balans i tillvaron

Yin o yang

Feng shui handlar till stor del om att leva i harmoni med naturen och om hur man bäst kan använda den universella livskraften, chi, tillsammans med de fem elementen och yin och yang. Det här är taoistiska tankar. Feng shui har också influenser av konfucianismen, buddhismen, japansk shinto och indisk vastu. Dock räknas Feng shui som en lära (eller pseudovetenskap) och inte en religion.

I Kina är det viktigt med harmoni och balans i livet. Ofta symboliseras detta av yin och yang. Yin och yang är två olika krafter, motpoler, som ska vara i balans med varandra. Att leva i enlighet med den balansen är att leva i enlighet med tao. Om vi applicerar detta praktiskt så kan vi ta årstiden vinter som exempel. Det är mörkt och kallt ute (yin) och vad gör vi? Jo vi tänder lampor, ljusslingor och ljus (yang). Vi värmer också upp oss med textilier – mattor, plädar och gardiner – och gärna varmare färger i inredningen.

Yin och yang har en djupare innebörd än såhär men du förstår principen. Det ligger ingen värdering i motpolerna eftersom båda behövs. Ingenting är heller helt yin eller helt yang – det finns ett frö till den motsatta kraften vilket man kan se i symbolen. Men tänk gärna på motsatsförhållanden när du inreder hemma: högt mot lågt, kantigt mot runt, blankt mot matt/rufft. Det ger ett mer balanserat och intressant hem. Feng shui handlar ju om att vi påverkas av vår omgivning och speciellt över tid och/eller där vi ofta vistas. Därför är det värt att se över rummen avseende yin och yang.

Hur ser det ut hemma hos dig?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

%d bloggare gillar detta: