Stäng

Hållbar inredning med de fem elementens färger

Adventsfönster

För att skapa en inredning som är både balanserad och hållbar kan du använda dig av teorin om de fem elementen – trä, eld, jord, metall och vatten. Teorin innebär att varje element har en unik energikvalitet som uttrycks i specifika färger, kompassriktningar, årstider (sensommaren är den femte) etc. För mycket av ett enskilt element kan över tid ge obalans och disharmoni.

Använd elementens färger för balans
Fem elements-teorin används därför som ett redskap i Feng shui – men även i t ex kinesisk medicin – för att uppnå bättre balans. Eftersom årstiden vinter hör till elementet vatten kan vi t ex tillföra både trä-, eld- och jordelementet för att lyfta, värma och dämma en del av vattnet. Det enklaste sättet att göra det på är att använda elementens färg enligt följande: Trä – grönt, eld – rött, jord – brunt. Det här betyder nyanser av de olika färgerna. Eldelementets färg bör användas mer sparsamt (se hur lite som finns i naturen) och innefattar olika nyanser av rött, orange, vinrött och rosa. Men eftersom julen pågår under en begränsad tid är det okej med lite extra röda toner då. Något annat vi måste ta hänsyn till är den befintliga inredningens färger.

Vilka färger har du i ditt hem?
Om jag tar mitt eget kök/matrum som exempel så har jag vitmålade väggar och vitt tak (metall), parkettgolv (jord), vita köksluckor (metall), beige gardiner (jord), vitt matbord (metall) och mörkgrå stolar (vatten). Största ytan består alltså av metallelementets färg men även färger från jord- och vattenelementet är representerade (dessutom är det vinter). För att balansera upp använder jag därför en heltäckande askrosa duk (eld) på matbordet (igår blev det en vit-röd rutig) och gröna växter (trä) tillsammans med tavlor och dekorationer. Nästa helg ska jag ta fram några julsaker som betyder mycket för mig/oss och även inhandla en del nya (jul)växter.

Se över elementfärgerna innan du shoppar loss
Förståelsen för de fem elementen gör att vi kan leva mer i samklang med naturens och årstidens växlingar och vi kan även balansera upp t ex vår inredning. Min erfarenhet är att det ofta brister i elementbalansen när något inte känns bra hemma.

Det enklaste och effektivaste sättet för att åtgärda detta är att se till att alla elementens färger är representerade i varje rum. Inte på millimetern. Prova dig fram.

Gör det innan du hastar iväg för att köpa dyra dekorationer som sällan gör någon större skillnad. Se hellre över väggar, tak, golv, gardiner, stora mattor och möbler i varje rum med tanke på färg. Ett litet överslag av vitt brukar gå bra och en mindre mängd av röda nyanser är att föredra. Balansera upp rummen med textilier och växter. Måla/tapetsera eller sätt upp ett stort tygstycke på väggen. Scanna av andrahandsmarknaden alternativt köp nytt. Åtgärderna är tänkta som en långsiktig investering till ditt hem för att förbättra trivsel och harmoni för de som vistas där. Därför är det viktigt att du känner dig nöjd 🙂

Med detta önskar jag dig en fortsatt fin första advent!

/Carina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

%d bloggare gillar detta: