Stäng

En ekonomi i balans

Sparbössa

En ekonomi i balans är viktigt för mig. Jag har haft både toppar och dalar på det här området men nu är livet mer förutsägbart, åtminstone på utgiftssidan. Att skaffa överblick är en god början till en sund ekonomi. Gå igenom räkningar och kontoutdrag för att få en bild av verkligheten. Garanterat spännande läsning!

För några år sedan hade jag ett mobilabonnemang som kostade 300 kr mer, per månad, än nuvarande! Genom att byta kunde jag alltså spara 3600 kr/år. Därför propagerar jag för att jämföra priser på olika abonnemang och försäkringar och ta bort de som inte är nödvändiga. Vill man ta hänsyn till miljöaspekter och kanske betala lite mer så gör man det.

För att dra ned rejält på utgifterna finns det tre områden att fundera lite extra på:

1. Bostad. Kan du bo billigare och/eller mindre? (Om det här kräver inköp av bil och mycket bilkörning kanske det inte är ett bra alternativ).

2. Transport. En bil kostar mycket, både att äga och köra. Kan du samåka eller åka kommunalt? Cykla? (Med tanke på resväg, barn osv).

3. Mat. Kan du planera inköpen bättre? Laga stora omgångar mat, göra matlådor, frysa in? Här finns stora slantar, och i förlängningen tid, att spara.

Om man tänker på punkt 1 till exempel: hur mycket kan man inte spara om man bor i ett skogstorp? Svindlande tanke och kul att tänka utanför boxen. Sedan är det förstås bra med ett månadssparande. Låt en eller många hundralappar åka iväg till ett annat konto direkt som lönen kommer. Betala till dig själv först, som det heter. Det gör de som har riktigt mycket pengar 😉 De har förresten låga utgifter också.

Själv prioriterar jag just nu punkt 3 – maten. Att ha t ex kycklinggryta, risgrynsgröt och kokta bönor i frysen är perfekt. Billig mat och lätt att ta fram och jag behöver inte fundera så mycket på middagsmenyn. Jag ser bara till att laga en större mängd mat, oftast i crockpoten, och fryser sedan in resterna. Att laga några extraportioner när man ändå håller på är ett bra tips.

Har du fler tips att dela med dig av?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

%d bloggare gillar detta: