Dagsljus och belysning i inredningen

Belysning

Dagsljus och ljussättning är en väldigt viktig del i inredningen! Tre typer av ljus bör alltid finnas i rum där människor vistas en längre tid: allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Jag vill också flagga för punktbelysningen som många glömmer bort. Här följer en kort beskrivning av de fyra:

Allmänbelysning (inkl. dagsljus)
Taklampa och dagsljus är grunden i all ljussättning. De skapar ett jämnt och brett ljus som passar för städning och för att att få bra överblick över rummet.

Arbetsbelysning
Arbetsbelysning behövs där du vill se extra bra. Välj gärna lampor som går att rikta åt olika håll, exempelvis vid skrivbordet, läsplatsen och arbetsbänken.

Stämningsbelysning
För att mysa till det använder vi stämningsbelysning. Det kan vara lampor med ett mer dekorativt syfte, till exempel fönster- och bordslampor, men även ljuslyktor och levande ljus.

Punktbelysning
Belys något du vill sätta extra fokus på! Den läckra tavlan blir ett blickfång med tavelbelysning, den vackra bysten står i centrum med spotlights. På det här sättet kan du lyfta fram olika delar av rummet.

Med ljussättningen ovan får du ett mer levande hem som är behagligt att vistas i. Kan du dessutom öka/minska ljusstyrkan med hjälp av dimmer är det ett extra plus.

Själv letar jag efter en fönsterlampa till sovrummet. Tyvärr lyser den än så länge med sin frånvaro 🙂 En hängande fönsterlampa med vit eller ljusgrå tygskärm – kommentera gärna om du sett någon!

Allt gott,

Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s